NUFFNANG

Saturday, 15 June 2013

Tambang Bas Naik 30%

Assalamualaikum.

Sungguh tak disangka tambang bas bakal naik sebanyak 30%. ingatkan sebab raya makin dekat, tu yang naik. tapi bukan. tambang ini akan kekal untuk selama-lamanya jika ia terlaksana.

sebab musabab tambang naik :

1) harga tayar naik. RM1500-RM1600 sebuah.
2) harga casis dan badan bas naik.
3) gaji pekerja naik (kerajaan tetapkan RM900 sebulan) belum campur elaun dan lain-lain

ini gambar yang saya dapat daripada google. tambang perjalanan dari Kuala Lumpur. dari tempat lain tu tak tahu la berapa. huhu



guano ni? kesian dekat pelajar-pelajar yang study jauh. mesti lagi susah nak balik kampung halaman. kalau setakat 10% tak apa lagi kot. ni 30%. banyak tuuu... huhu. belum campur makan, minum dan lain-lain lagi.

info lebih lanjut
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130615/dn_15/Tambang-bas-tetap-naik-30




8 comments:

AiSyA LiEzA said...

hehhehe... mahal gax :P ai tu beli tiket ke kel dri kl rm 40 je.. hee~~

roslita thalib said...

@al: yup memang mahal. tapi tak tau bila start naiknya. sekarang masih murah lagi kan :)

Ainim Suju said...

Oh..dah lama tak naik bas..so xtau pun harga tiket macam mana sekarang ni

roslita thalib said...

@ainim: boleh tahan mahal la juga tiket bas kalau betul2 naik lepas ni

Mimie Najib said...

kenapa la naik bnyk sngt..even sy tak naik bas, tp kesian pada yang menggunakannya..

Giorgio Izas said...

Kenaikan secara mendadak ni...
Atas alasan ape yea?
Gaji xnaik2 gak... Hu3

Kesuma Angsana said...

naik lagi ker !

roslita thalib said...

@mimie: urmm betul tu, makin banyak la expenses kalau nak pergi jauh2 nanti. huhu

@giorgio: entahlah. tula, gaji tak naik, tapi benda lain semua naik. ini tidak adil. hehe

@KA: yup, naik KA. sob3. sabor jelah :(