NUFFNANG

Monday, 24 June 2013

Rentetan tragedi daripada sahabat pelajar yang kemalangan di Jordan

Sudah hampir seminggu blog ini bersarang daripada kunjungan tuannya (aku lettew)

Kalau dulu time ada masa sikit je mulalah saya refresh blog sendiri banyak-banyak kali. huhu. tak tahulah penyakit apa sebenarnya. syokk sendiri kot....

nasib baik jugalah kak mia liana ada anjurkan beberapa contest yang simple. sempat juga tepek di blog ini. kalau tidak, hurmm harap baca cerita minggu lepas sahajalah yer.

ok, mukadimah dah siap. berbalik kepada tajuk di atas.

niatnya tadi saya buka FB untuk cari beberapa maklumat (biasalah akhir bulan macam ni sibuk dengan assignmnet). tapi saya terpandangkan satu status daripada kak wardina saffiyah mengenai kemalangan yang menimpa pelajar Malaysia di Jordan.

sudah beberapa hari tidak membelek surat khabar. berita pun tidak ditonton. jadi saya memang tidak tahu menahu akan hal ini. tertarik dengan satu link blog yang dipostkan oleh sesorang dalam fb kak wardina. tangan saya pun laju untuk click.

Ya Allah, sungguh terkejut apabila kawan baik kepada mangsa yang kemalangan iaitu saudari humaira yang gugur kandungannya menceritakan kembali detik-detik duka ketika melawat mangsa kemalangan.

sedih dan hiba apabila dapat mengetahui secara langsung apa yang sebenarnya berlaku.

'Dia pulang ke pangkuan yang Esa dengan ucapan dua Kalimah yang Agung , dia insan istimewa di sisi Allah.

Bukankah kalimah itu mampu diucap dengan amalan? sudah tentu dia punyai hubungan istimewa dengan Sang Pencipta. 

Saat berita kematiannya diiringi dengan syahadah itu sampai di telinga, bercucuran air mata memuji Ilahi. Janji-janji Nabi terngiang-ngiang di telinga. Sungguh dia bukan insan biasa.

Tenanglah semua, dia bakal bahagia, disambut girang penduduk di sana, berakhir dia dengan kalimah yang mulia, dia sememangnya insan istimewa. Di sisi Allah yang Maha Perkasa. 

Ku doakan Syurga buatmu selamanya
-kailani zahari-

Innalillah. semoga keluarga diberikan kekuatan dan ketabahan.

jom baca kisah ini di sini part 1 http://aneeyamira.blogspot.com/2013/06/tragedi-kemalangan-pelajar-jordan-dan.html

part 2 http://aneeyamira.blogspot.com/2013/06/tragedi-kemalangan-pelajar-jordan-dan_23.html










2 comments:

Giorgio Izas said...

Innalillahiwainnalillahirajiun...
Semoga roh Arwah ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman... InsyaALLAH

Kesuma Angsana said...

sedihnyer... & alfatihah juga