NUFFNANG

Thursday, 13 June 2013

Kerajaan haramkan blogger 'hantu' - BH

Memang menarik sekali artikel keluaran Berita Harian pada hari ini iaitu mengharamkan blogger 'hantu' yang menggunakan identiti palsu di laman maya. Katanya, selepas ini semua pemilik blog dan portal diwajibkan meletakkan identiti sebenar dalam blog mereka.

Usaha ini dilakukan untuk membanteras kegiatan pihak yang tidak bertanggungjawab dalam menyebarkan maklumat palsu kepada pengakses internet. Tambahan pula, individu yang gemar menyebarkan berita palsu akan dikenakan tindakan yang tegas oleh kerajaan.

Hukuman apa ya? saya pun tidak pasti. sama-samalah kita saksikan nanti. hehe.



seperti dilakukan negara jiran tetapi bagi memelihara keharmonian nasional, kerajaan akan menguatkuasakan undang-undang sedia ada untuk memastikan pihak yang cuba menanam perpecahan menggunakan elemen bangsa, agama, bahasa atau cuba memperkecilkan institusi Raja Berperlembagaan serta mencuba merosakkan sistem demokrasi berparlimen, akan diambil tindakan,” Datuk Seri Najib Razak

dan nasib baik juga kerajaan tak akan menapis internet walaupun mempunyai MSC. kalau disekat habislah kita. macam mana nak bw, update entry, buat assignment, tenguk running man dan macam-macam lagi lah. xoxo.

usaha kerajaan  megambil tindakan peraturan 'ketetapan-sendiri' bertujuan untuk memastikan pengamal media sosial lebih bertanggungjawab terhadap maklumat yang disampaikan. memang bagus sangat usaha murni kerajaan ni.

lepas ni tak adalah yang gunakan fake profile untuk mengenakan orang lain. macam cerita yang baru terjadi kepada blogger terkenal iaitu Mak Dara. baca entry nya di sini untuk makluman lanjut.

http://www.bicaramakdara.com/2013/06/gambar-mak-dara-di-curi-fake-profile.html

selepas ini tak adalah gelaran 'anonymous' lagi baik di blog, portal mahupun laman web   :)

sumber : berita harian online
baca penuh di sini http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Blogger_hantu_diharam/Article/





11 comments:

PingJeDotOrg Page said...

Memang patut kerajaan buat mcm ni awal2.... skg bnyak perkara tak diingini berlaku baru nak hebo2 pasal ni...

So saranan dr kami kpda rakan blogger.. supaya beridentiti lah anda sebagai seorang blogger.. letak contact us,about us dalam blog... utk mengelakkan di blok oleh SKMM... :)

Bj JR...

roslita thalib said...

@JR: yup betul. terima kasih JR. lepas ni ros kena update balik la info about me to. huhu.

Nurul Syawani said...

fuy0oo.. tapi bagus jgk kan ? :)

roslita thalib said...

@wani : yup,, betul tu. lepas ni tak adalah orang yang berani amik kesempatan kan

Giorgio Izas said...

Tapi Pengundi Hantu masih xdpt dibanteras... He3... Kiddin'.. (^_^)
Watpela nk jd Blogger Hantu kn?...
Berani krn Benar, Takut krn Salah...

roslita thalib said...

@giorgio: yup betul tu... tapi dah makin menjadi-jadi lak. huhu. tenguk ajalah kes Mak Dara tu. tak pepasal kena fitnah lak

muhamad Nazri said...

hurm..risau jugak nih..kalau kena blok ke ngan skmm boleh buat rayuan balik tak? kot2 la tetibe

roslita thalib said...

@nazri: entahla ye. ros pun tak sure nazri. tapi kalau blog kita ok, takde sebar maklumat palsu rasanya tak ada masalah. yang penting kita kena letak identiti sebenar semasa berblogging. macam about me or my profile :)

muhamad Nazri said...

nak letak maklumat mcm about me tu, takut jugak sebenarnya.. takut orang curi maklumat pulak...hurmm..

roslita thalib said...

@nazri: just letak basic je. macam nama and alamat email. kenapa berblogging maybe? hobi dll tak payah detail sangat. kang tak pasal2 orang salah guna pulak. hehe :)

muhamad Nazri said...

oh..terima kasih kak roslita thalib,, dah buat rasanya yang tuh...betul2,, org skrang ni mcm hal,,