NUFFNANG

Tuesday, 18 June 2013

Jerebu rupanya - Johor terjejas teruk

Assalamualaikum, selamat pagi.

2 hari tidak menulis entry disebabkan kesibukan yang tidak dapat dielak.
ahad - kerja, pergi kelas dari pagi sampai petang T.T
isnin - lepak, penat buat assignment and kerja. :(
selasa- yeah,,, ada mood nak buka blog sendiri. hehe :)

saya ni memang jahil tentang berita terkini sebab kalau dah busy sangat, surat khabar tu memang tak layanlah. tolak tepi je. bila dah macam tu, tertanya sendiri. kenapa suasana (semalam) macam suram je. tenguk jam dah pukul 11, tapi seakan pukul 9 pagi lagi.

baru saya tahu, jerebu rupanya. itupun sebab kawan saya yang bagi tahu. kalau tak,,, hurmm sampai ke sudah tak tahu negeri sendiri terjejas teruk sebab jerebu ni. huhu

tadi, sempat jugalah membelek berita harian online. Johor merupakan negeri yang terjejas teruk disebabkan Jerebu ni.

Indeks Penemaran Udara (IPU) di tiga kawasan Johor Bahru :

Pasir Gudang (142)
Larkin lama (116)
Kota tinggi (107)

hurmm agak tinggi bacaannya jika nak dibandingkan dengan semalam. tempat kerja saya berdekatan larkin lama. area rumah pula berdekatan pasir gudang. alahai, kawasan tidak sihat semuanya ni.

psssttt... jaga kesihatan diri ye.pesanan lebih kepada diri saya sendiri sebab asyik keluar rumah je ni. (^_^)


9 comments:

kacang buncis said...

jerebu?kena pkai mask yg kat mulut tu la ye....jaga kesihatan kak :)

D_08 said...

dalam hujan2 kat sesetengah tempat tu...ade jugak yang kene jerebu ....

Giorgio Izas said...

Tinggi gak yea Indeks pencemaran Udara 2...
Pasir Gudang 2 Umah lame Giorgio... Kota Tinggi plak Kg. sebelah Papa Giorgio... Hu3...

roslita thalib said...

@kacang buncis: yup kena pakai tu. tapi ros tak pakai pun. hehe. rimas

@D_08: umm kat johor dah berapa hari tak hujan. tu yang tak perasan sangat jerebu. huhu

@giorgio: eh yeke. kiranya pernah duduk johor juga lah ye..

Mia Liana said...

memang pun... agak bahaya juga ni..

gadisworld said...

minum air kosong banyak2 n pakai mask yer..

roslita thalib said...

@kak mia: umm itulah. setiap hari makin teruk. huhu

@gadisworld: terima kasih ya di atas peringatannya :)

adzairdawati makdara said...

wah tinggi jugak bacaannya kan

roslita thalib said...

@MD: yup betul tu. tapi sekarang da beransur pulih. angin tiup ke tempat lain pula. huhu