NUFFNANG

Thursday, 28 March 2013

Program Tajaan JPA ke luar negara( Jerman, Korea, Jepun, dan Perancis)

Assalamualaikum.

Bagi pelajar-pelajar lepasan SPM 2012 yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan yang lalu boleh lah apply tajaan (biasiswa) daripada JPA ini.

sesiapa yang berangan nak study dan duduk lama-lama di negara orang, macam Farah Lee cepat-cepat lah apply yer... hehe. sambil menyelam minum air :)

masa saya dulu tak berkesempatan untuk mohon mana-mana scholarship. almakulumlah buta IT lagi masa tu. apa pun tak tahu.. dok mengharap kat orang je. huhu.

jadi, jangan sia-siakan kesempatan yang kerajaan telah berikan.

1) click link ini  http://esilav2.jpa.gov.my/

2) scroll dan cari Latihan Sebelum Peperiksaan (LSP)

3) dah jumpa, click link ini http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/epermohonan/index.php?program=JKPJ

4) baca makluman yang tertera di laman

5) baca juga syarat-syarat permohonan di sini http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/epermohonan/syaratPermohonan.php?program=JKPJ&auth=2894

6) kalau berminat dan menepati syarat boleh click panduan memohon di sini http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/epermohonan/panduanMemohon.php?program=JKPJ&auth=4609

permohonan ini baru sahaja dibuka iaitu pada

25.03.2013.(isnin) sehingga 1.04.2013 (isnin)

nasihat saya, rajin-rajinkanlah jari dan tangan anda seminggu ini untuk search scholarship yang anda minat. bersenang-senang dahulu, bersusah-susah kemudian :)

Insyaallah, kalau ada rezeki, dapatlah study di luar negara. besttnyaaa!

tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu

good luck adik-adik! :)



No comments: