NUFFNANG

Wednesday, 27 February 2013

Wordless Wednesday # 1


Assalamualaikum.

First wordless wednesday from me.

3 different expressions...

but 

with one meaning...

HAPPY!
.
.
.


my youngest brother's said that..

 "ayah muka macam nak marah"

"kak ita pula senyum sorang-sorang"

"mak biasa-biasa sahaja"


# Picture from 3 years ago :)







Sunday, 24 February 2013

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013

Assalamualaikum

dah lama tenguk giveaway ni. dan penyertaan sekarang hampir 414 peserta. sangat-sngat memberangsangkan


Klik banner untuk join ye :)

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-
(copy & paste daripada tuan punya blog)

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry


 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. hihii 

TARIKH TUTUP : 28 FEBRUARI 2013

PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA YANG AKAN CABUT UNDI (",)




Monday, 18 February 2013

Pelancong di Negeri sendiri?

Assalamualaikum.


semalam...

berada di sini untuk solat asar

 

sambil menunggu kawan untuk selesai solat, sempat jugalah berjalan-jalan di sekitar masjid. niat hanya mahu mengambil gambar pemandangan di sekitar kawasan.

tapi...

ada satu "ahjussi" korea ni ingat saya pelancong macam mereka jugalah... 

terus dia offer untuk ambil gambar saya berlatar belakangkan masjid. mula-mula ingatkan dia suruh saya ambil gambar dia. rupanya dia nak ambil gambar saya. hehe. (kesian agaknya tenguk saya sorang2 snap gambar sana sini tanpa teman) 

terkejut kejap. excited...
apa lagi,, terus pass camera pada dia.

dan inilah hasilnya... 


belakang tu ialah selat tebrau yang memisahkan singapore dan johor... 
kalau sesiapa yang nak masuk singapore percuma, bolehla berenang dari sini. kena tangkap tanggung sendiri ye :p

masjid sultan abu bakar yan berada di atas bukit 


kamsahamnida mr ahujussi :)

actually,, ini pertama kali ambil gambar di masjid walaupun dah duduk jb hampir 22 tahun. 
ini semua gara-gara mr ahjussi yang ingat saya pelancong di sini. muehehehe. 

tapi apa-apa pun,,, mr ahjussi terbaik! tak sombong and sanggup ambilkan pic saya walaupun group dia dah lari ke mana tah time tu.

makin jatuh cinta dengan Korea  <3
ouhhh bilalah boleh jejakkan kaki di sana...

Pelancong di Negeri sendiri? pun bolehhh....

Good Night, wassalam.




Thursday, 14 February 2013

Susahnya nak tidur waktu malam...

Assalamualaikum. 
salam sejuk dari bandar johor bahru! * hujan tak berhenti mencurah sejak semalam


Semenjak kebelakangan ni, makin menjadi-jadi pula penyakit tak boleh tidur malam. time malam je mata segar-bugar. tak ada rasa ngantuk sampai ke pagi.

Pada mulanya aku ingat sebab minum air yang berkafeine..

yela, mana taknya. kalau minum nescafe je alamat sampai esok tengahari mata tak boleh nak lelap. kuat betul penangan nya.

tapi yang peliknya semalam tak ada lah pulak aku minum nescafe or air berkafeine. serius, mata segar bugar sampai pukul 9 pagi. susah betul nak lelap!

aku tak tahu apakah penyakit yang aku hadapi sekarnag ni. susah tidur malam. macam-macam cara dah buat supaya dapat tidur dengan cukup dan lena. tapi susah sangat....

ingatkan kena insomnia.....

tapi orang yang kena insomnia langsung tak boleh tidur.

bagi kes aku... malam je tak boleh tidur. siang boleh pulak. pelik betul.

kadang-kadang rasa macam geram sangat nak tidur tak boleh. bila orang lain semua dah bangun, barulah mata terhegeh-hegeh minta lelap. huhu


Ada tak sesiapa yang tahu macam mana nak dapat rehat dan tidur yang cukup pada waktu malam? 
please help me...  









Monday, 11 February 2013

Simple Giveaway Aisyah Humaira'

Assalamualaikum

Memandangkan mata masih belum mau ditutup akibat penangan satu cawan penuh air Nescafe, marilah kita bersama-sama join Giveaway daripada Aisyah Humaira'. xoxo

Oh ya... sebelum tu jangan lupa follow and like semua sponsor. time to klik klik klik :)

34 pemenang bertuah akan memenangi hadiah yang super awesome !

tunggu apa lagi. jom join reramai untuk memeriahkan lagi GA ni. lagi ramai lagi best kan.

urmmm.... mana tau boleh menang juga. hehe





Saturday, 9 February 2013

Segmen Saya Follow U,U Follow Me By mselim3

Petang sabtu macam ni memang masa yang sesuai untuk join segala segmen atau contest di mana-mana blog.

kalau tulis entry yang panjang berjela confirm tak kan ada orang baca kan. hehe

segmen pertama yang akan di join adalah segmen Saya Follow U, U Follow Me by saudara mselim3.

Dah lama follow blog beliau since mula-mula berbloging lagi. saudara mselim juga selalau comment post karipapkensar dan banyak kata-kata nasihat yang diberikan :) terima kasih.



mana tau ada rezeki nanti follower bertambah beriban-riban. hehe. 

apa yang lebih penting kita dapat kenal-kenal blogger lain dalam dunia maya ni. boleh mengeratkan ukhuwah sesama kita.

ohh,, hampir terlupa. tarikh tutup segmen ni adalah 22.02.2013. ada banyak masa lagi.

jangan lupa join ok ;)

Salam petang sabtu !






Friday, 8 February 2013

Kita tak tahu lah!

Ea eh.... kita tak tahu lah yang zahiril adzim, pelakon famous siri Juvana tu ada blog.

huh,,, lambat sangat la ko ni. cerita dah lapuk, pun kecoh. hehe. nak buat macam mana kan. baru start berblogging. tu yang baru dapat info. takpe2, boleh dimaafkan :p

tadi bw dan terjah blog orang-orang yang jadi follower karipapkensar yang tak berapa famous ni...

then tetiba dekat satu blog ni dia senaraikan blog yang jadi favourite dia. tenguk nama zahiril. macam kenal je nama tu, fikir aku dalam hati.

akibat tak puas hati dan tertanya2 siapakah gerangan tuan punya blog... maka aku terjah terus blog beliau. sah memang betul tekaan aku. zahiril lah! suka kejap :) hehe

apa lagi. dah alang-alang menerjah tu.... aku terus add jadi follower dia yang ke 18423. kikiki.


Dean List - Syukur

Alhamdulillah... Syukur kepada-Mu Ya Allah

niat tadi buka portal OUM hanya untuk menerjah masuk ke forum online. almaklumlah assigment bertimbun sekarang ni. apa pun tarak start lagi ni! buka forum boleh juga dapat idea-idea bernas dari tutor dan rakan yang lain. banyak manfaat. i like OUM. hehe :)

tapi ada benda yang tak disangka pula terpapar.

*tahniah anda tersenarai di dalam Senarai Dekan! Klik untuk cetak Sijil Dekan

lebih kurang macam tu la ayat dia. aku pun klik. then keluar la satu surat yang menyatakan aku dapat Dean List untuk semester september 2013. bahagia dan teruja. tapi aku kena print sendiri la surat tu. OUM tak menawarkan perkhidmatan sijil terus kepada pelajarnya macam u yang lain. 

baru 3 semester di OUM  dan ini merupakan kali pertama aku dapat DL. sem2 yang lepas result ok tapi tak dapat DL.

FYI, DL di OUM adalah 3.70! sangat tinggi. ingatkan dulu 3.50 da DL macam U yang lain. tapi rupanya tak sama since kami di sini hanya ambil part time study je. tapi bukan senang juga nak achieve 3.70 tu. banyak dugaan. kami kerja sambil belajar. dan ada setengah tu dah bekeluarga. komitmen sangat tinggi.

mesti korang fikir perlu ke aku gebang kat satu dunia pasal DL ni. macam lah orang lain tak pernah dapat. betul tak?

sebenarnya, tujuan utama aku menulis entry ini adalah untuk menyuntik semangat dan azam kepada rakan-rakan lain yang masih belajar untuk terus mempergiatkan usaha mencapai cita-cita.

aku merupakan seorang pekerja yang bekerja 6 hari seminggu.... seorang pelajar yang datang ke kelas 2 kali seminggu dan seorang anak,  kakak sulung yang perlu membantu keluarga menguruskan hal-hal rumah.

ye, memang penat untuk melakukan semua itu dalam satu masa yang sama. kadang sampai tak cukup rehat. aku bukan mengeluh sampai nak publish dekat semua orang di sini. bukan nak pamer kehebatanku. tidak sama sekali

tapi jika aku boleh buat,,, anda yang study full time juga boleh buat kan :)

semester september yang lepas merupakan hari kesibukan sedunia yang pernah aku rasa. masa aku di tengah-tengah pembelajaran untuk semester itu, satu surat sampai mengatakan aku perlu bekursus selama 6 hari di PD. pada masa itu aku hanya fikir,,, macam mana nak siapkan assigment yang berlambak. due date nak dekat dah!

akhirnya aku bawak laptop dan buku ke bilik penginapan tempat aku bekursus untuk menyiapkan kerja yang tertunggak.

bila orang tidur, aku sibuk menaip berhelai-helai muka surat.

tapi tak siap juga. aku risau sangat. balik kursus pun tak sempat duduk di rumah dan terus bertolak untuk melapor diri di kementerian.

sekali lagi, laptop menjadi keutamaanku. ayah drive. aku di belakang pulun taip assigment. bila battery laptop tinggal sikit, aku suruh ayah berhenti dekat MCD berdekatan. cas penuh-penuh, taip kerja sampai siap.

orang lain sibuk makan, aku tak peduli. aku taip juga. orang semua tenguk. aku wat tak kisah ja.

aku hantar assigment last minute dengan idea tah apa-apa yang aku reka disitu. aku tawakal. berdoa dapat cemerlang walaupun last minute punya kerja.

Alhamdulillah, Allah makbulkan. 

sekali lagi diduga. lagi beberapa minggu nak exam... aku sibuk buat nota ringkas sebanyak mungkin. walaupun masa hanya mengizinkan aku untuk baca dan hafal modul tu je. aku buat juga.

masuk dewan periksa berbekal usaha tak tidur malam berhari-hari... baca nota di mana-mana sahaja. dalam kereta, stesen bas, dekat kafe. tengah makan pun baca juga. aku berserah. tawakal. 

memang tak jangka akan dapat markah yang tinggi sebab banyak benda yang berlaku pada bulan tu.

tapi Allah maha kaya. dah ditentukan segalanya. aku bersyukur.

usaha aku tak sia-sia walaupun macam-macam perkara menghalang. kalau kita ada niat, dan usaha dengan gigih, Insyaallah semuanya akan berjalan lancar. 

selagi kita tak berputus asa, masalah yang besar akan menjadi kecil. dan masalah yang banyak itu akan menjadi terlalu sedikit yang pernah kita rasakan. tetap tersenyum dan lakukan semuanya dengan ikhlas. 

niat yang baik,,, ganjarannya pun baik. 

Selamat Berjuang !





Thursday, 7 February 2013

Mak jealous bila ayah yang kena peluk!

Cerita dah lama berlalu. 4 tahun yang lepas rasanya. masa tu aku 18 tahun. baru lepas SPM.

Tapi tak tahu kenapa tiba-tiba nak tulis entry pasal ni. xoxo

Nak dijadikan cerita... satu hari tu aku dapat berita bahawa kawan yang paling rapat dengan aku meninggal dunia. aku tahu pun dah lepas seminggu dia pergi. sedih sangat. memang satu malam nangis ja.

sebab selama ni arwah yang dok kacau-kacau aku, mesej selalu, bagi nasihat. rasa terkilan bila arwah pergi dengan tiba-tiba.

kemuncaknya, pagi tu bangun-bangun terus masuk bilik ayah ajak dia teman pergi muar. sebab nak melawat keluarga arwah dan kubur dia. memang air mata tak berenti jatuh.

lepas tu dengan tak semena-mena terus peluk ayah sambil nangis...

ayah tanya...  "kak ita ada apa-apa ke dengan dia (means bercinta ke)?" sampai ajak pergi muar. kan jauh tu. kalau drive pun mau 3 jam sampai.

aku jawab lah tak. kawan ja. lepas tu ayah tanya lagi. "kak ita kenal ke dengan family dia semua?'

aku jawab lagi... tak kenal dan tak pernah jumpa langsung pun. baru kawan 3 bulan.

dalam keadaan berpelukan, ayah bagi nasihat yang panjang. dah boleh contol nangis. ayah cuma suruh doakan untuk arwah dan redha dengan ujian ni.

keluar dari bilik. mak tanya kenapa peluk ayah? nangis pula tu. tenguk muka mak dah berubah.

sah jealous! fikir aku dalam hati. aku jawab entah tak tahu. hehe. mana taknya. bila ada masalah cari ayah, peluk ayah. mak tak tahu cerita apa pun. mak macam merajuk.

last-last aku pun peluk mak dan cakap masalah dah settle :)

walaupun dah besar panjang.... aku tetap peluk ayah. rasa tenang sangat. ada juga orang cakap, tak malu ke dah besar pun peluk ayah lagi...

bagi aku, ayah tu ayah kandung kita. kenapa perlu malu. masa kita baby dulu, tiap-tiap hari ayah peluk cium kita.

walaupun ayah tak cakap apa-apa bila aku selalu peluk cium mak waktu pagi or pergi kerja or keluar mana-mana... aku faham yang ayah pun inginkan anaknya lakukan perkara sama kat dia. siapa lagi boleh buat macam tu kalau bukan anaknya kan.