NUFFNANG

Friday, 2 November 2012

Ichiban Takoyaki - sedap, tapi mahal

Assalamualaikum, selamat malam

takoyaki - google image

Hai... gambar di atas tulah takoyaki namanya. daku rasa makanan tu daripada Japan. tenguk nama (ichiban takoyaki) pun dah boleh agak kan. ala-ala nama orang jepun gitu. hehe. kalau nak kepastian yang lebih lanjut boleh tanya encik google ye. confirm beliau dapat membantu anda. ;)

Pernah makan? Bentuk dan cara masak dia sama macam kaya ball yang dijual dekat supermarket/hypermarket. tapi size dia lagi besar la. kalau kaya ball inti kaya, takoyaki ni pula ada macam-macam inti seafood. dulu cuma ada sotong. sekarang dah ada inti ketam dan udang.
but, korang jangan expect la diorang nak letak sotong or udang yang size L/XL tu dalam takoyaki. memang tak kan dapat punya. haha. inti tadi tu dia potong jadi dadu kecil. dan cuma ada satu dadu kecil untuk setiap ball. memang tak puas! grrr. kalau letak banyak-banyak mesti best kan. hihi.

Tadi sempat singgah ke KSL mall, JB. buying something there. dah lepas dapat apa yang dicari, then teringat dekat KSL ada stall takoyaki ni. apa lagi, terus terjah la. hehe. dah lama tak makan. last time makan bulan 9. masuk ni, baru 6 kali dapat makan. tapi... bila sampai stall tu, mulutku terus ternganga. bukan nganga sebab dapat makan benda tu. tidak sama sekali. tapi ternganga sebab tenguk harga dia. makin naik and mahal wo! huhu. baru 2 bulan lebih tak makan, harga dah naik ye. tak patut.. isyhhh isyhhh.

Di sini ingin daku ceritakan sejarah dan pengalaman makan takoyaki ni bersama dengan harga dia sekali.   hehe. (sila abaikan ayat ini jika nampak macam poyo sangat).

First time makan, end of 2011 : 4pcs - RM 5.10
Pertengahan tahun 2012          : 4pcs - RM 5.50
Bulan 9, 2012                        : 4pcs - RM 6.10
Hari ini, 1th november 2012    : 4pcs - RM 6.50

Haa, nampak tak perbezaan ketara harga dia. makin hari makin mahal sahaja. nasib baik la kau sedap takoyaki oii. kalau tak, memang tak kan daku nak beli kau tadi. muehehehe. dulu murah sebab baru-baru keluar kan. tak ramai orang kenal dan makan. sekarang dah makin orang menggilai makanan ni, sebab tu la makin mahal. huhu. 

Bagi daku agak mahal la sebab 4pcs je dah rm6.50. kalau pergi kedai biasa dapat makan nasi ayam special sepinggan & teh o ais secawan. lagi kenyang... hehe. kalau sesaja nak try apa salahnya. tapi kalau tiap-tiap hari nak makan benda ni, oh no.. mau menipis kewangan nanti. 

for those yang duduk area johor bahru & nak try makan takoyaki ni, uolls boleh pergi KSL city (sebelah MBO cinema), City Square (sebelah F.O.S) or Jusco Bukit Indah (ground floor). dekat Jusco Tebrau tak sure ada ke tak. sebab tak pernah nampak. kalau ada sila roger2 ok. muehehe. (dekat sikit nak pergi) 

daku bukan duta or promoter Ichiban Takoyaki ni. sila jangan salah faham ye :p lalalala...

#berusaha menyiapkan satu assigment malam ni. harap-harap boleh dan tak tertidur je nanti. gambatte!