NUFFNANG

Friday, 28 September 2012

WAH SAYA TERPILIH DALAM SEGMEN MAK DARA SILA SAMPAIKAN UCAPAN SAYA


Assalamualaikum dan salam jumaat. Pejam celik, penghujung September sudah makin menghampiri. rasa macam cepat bebenor je kan. rasa macam baru beberapa hari je aktif dengan dunia blogging nie. hihi. dulu cuma ada 5 followers. sekarang? wow.... dah ada 172 followers. terima kasih saya ucapkan kepada blogger-blogger yang sudi follow dan singgah ke blog saya yang tak seberapa ni :)

1 setengah hari saya tak on  blog dan tetiba tadi ternampak komen Mak Dara di SINI menyatakan saya terpilih dalam segmen  MAK DARA SILA SAMPAIKAN UCAPAN SAYA. terkejut dan sungguh tak disangka. numbur saya terpilih di antara bebanyak numbur yang lain. 1st place pulak tu. hihi. dah macam menang gold medal je rasanya :) ada 2 orang peserta bertuah lain yang terpilih iaitu kak Mia Liana dan Isabel Diaz.


comel kan Mak Dara pegang white board tu... yea! saya punya nama and my blog address tu.. ehem, jangan jeles taw :p

jom tengok aksi kreatif Mak Dara sampaikan ucapan saya tu :)



















dah tenguk? nice kan.. suka cara Mak Dara sampaikan tu. sangat kreatif, cantik, tertarik, touching dan de boom! to Mak Dara thank you soo much :) really love it. ucapan saya akhirnya terlaksana juga.
nak tahu cerita lengkap jom terjah blog mak dara sekarang juga. hehe

http://www.bicaramakdara.com/2012/09/mak-dara-sampaikan-pesan-blogger.html


Wednesday, 26 September 2012

SEGMEN : BLOGWALKING SAMBIL FOLLOW 1 MALAYSIA


sekarang baru 25 september. rasanya sempat lagi saya join segmen ni sebab tarikh tutup adalah pada 29 september 2012. mesti anda semua perasan kan minggu ini sahaja sudah berapa segmen yang saya join. hehe. maklumlah, blogger baru. excited sekejap bila ada benda2 macam ni. muehehe. selain daripada tambah kenalan, boleh juga dapat info-info yang berguna daripada rakan blogger. 

follower saya:136
asal : johor bahru

rasa nak join juga? meh ramai-ramai klik banner di atas tu. senang ja :)


La,,, Lyssa Faizureen tersangat famous rupanya!

Assalamualaikum, selamat malam semua. Tak jawab dosa taw. hehe.

Seminggu yang lepas memang tersangat lah busy dan sumpah...nak update entry baru pun tak sempat. huhu. tangan, mata, kaki semua dah lebam angkara berblogwalking tak hingat dunia. sampai nak makan pun kena * erkk nanti dulu lah, aku kena follow semua orang ni * hehe, teruk kan. tapi,, memang meletopss betul segmen yang saudara zayn buat. follower datang bertubi2 tak kira jam! tak rugi i join. muehehe ;)

Ok, letak tepi pasal berblogwalking, berblogswimming or berblog pape sahaja lagi lah. ada cerita lagi penting  yang saya nak bagi tahu especially bagi blogger2 baru macam saya ni. hehe.

Sebenarnya, dari minggu lepas saya agak kagum dan pelik sekejap lah kan. siapa lah budak comel di bawah ni.




saya ingatkan the owner blog la. tapi lama kelamaan, kepelikkan saya ni makin berdouble-double lak. eh? sebab tak mungkin la dia ada banyak blog. pergi mana-mana blog je mesti ada gambar di atas. untuk menjimatkan masa yang di kala itu tengah sibuk berblogwalkng, saya pun letak tepi dan fikir *maybe kawan-kawan dia tengah promote blog dia kot. haha. memang saya lambat pick-up.

DAN tadi...masa telah menjawab segala-galanya. rupanya, budak comel itu ialah Lyssa Faizureen, the owner of http://www.lyssasecret.com

macam mana saya boleh sampai ke blog adik ni? (sebab umur dia muda setahun daripada saya so kena panggil adik la kan) hehe... nak dijadikan cerita, tadi saya bosan dan tak ada kerja. memandangkan saya ni blogger baru, so saya cari la tips2 nak naik kan follower beribu riban. hehe. tamak betul aku ni! eh, eh. tup2, url dia yang muncul. saya apa lagi. dengan gelojohnya bukak... and suddenly * eh, macam kenal dan pernah nampak je budak ni. tapi kat mana ek? setelah memproses segala data dalam kepala ni baru lah saya.... * laaa! budak comel ni rupanya :) senyum sampai ke telinga sekejap..

Wow! blog dia memang ohsem. ditambah dengan follower yang melebihi 50 000, siapa yang tak kagum kan. follower dia lagi banyak daripada Fatin LiyanaMaria ElenaIrene Nadia Marcello dan blogger2 famous lain yang seangkatan dengannya lah. ramai betul followers dia. jeles sekejap. haha. patut la kebanyakkan blogger letak banner adik lyssa ni dalam blog mereka. 

memang tidak hairan, lyssa boleh dapat follower yang berpuluh ribu dalam masa 2 tahun sahaja sebab banyak tips dan tutorial yang boleh kita dapat daripada blog dia. apa sahaja memang ada di situ. nak  tips berbloggingtutorial yang bermacam? boleh rujuk di blog lyssa. banyak info-info berguna yang boleh kita ambil dan pelajari. ayat yang diguna pakai pun sangat simple and senang kita nak faham. hehe. rasa macam tengah jadi promoter lak :p 

to adik Lyssa Faizureen yang sangat comel and cantik, syabas and tahniah saya ucapkan. teruskan perjuangan anda ye. terima kasih sebab buat banyak tutorial dan tips. banyak yang saya boleh pelajari dan perbaiki. semoga lepas ni lagi banyak entry yang akan anda update. yeaahh! :)


psttt...nak jadi macam adik ni juga boleh tak? hihihi ;)

MAK DARA SILA SAMPAIKAN UCAPAN SAYA

                       Bicara Mak Dara


sebenarnya saya baru jadi follower Mak Dara ni tadi.. eh, tiba-tiba ternampak ada segmen, sila sampaikan ucapan saya. menarik dan terus join.

ucapan yang ingin saya sampaikan ini dituju khas buat ayah tercinta En. A.thalib bin hamid :)

1. Ayah, 21 tahun ayah telah besarkan saya
2. Penuh kasih, cinta dan sayang.
3. Apabila melihat dirimu sakit tadi
4. Hati ini menjadi terlalu sebak dan sedih.
5. Ayah, cuma doa yang mampu kupanjatkan kepada yang ESA
6. Semoga ayah beroleh kekuatan dan kesihatan semula.

erkkk.. menangis sekejap. i love you so much ayah :)

psttt..jomlah join ramai. for more info, just click the banner ok. thank you mak dara for creating such a good segment :)

Friday, 21 September 2012

Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam

Assalamualaikum, selamat sejahtera, selamat petang, hai, hello. eh terlebih sudah :) 

tadi saya sempat singgah ke blog kak mialiana dan terjumpa segmen ni. ramai juga yang join. masa saya buka je dah 200 lebih taw. wow, sambutan sangat-sangat menggalakkan! 

terima kasih kepada tuan asal punya belog yang mereka segmen ini. sangat mudah, ringkas dan yang lebih penting boleh tambah ramai followers. hehe. lebih-lebih lagi blogger baru macam saya ni kan. followers baru 5 orang ja :D       jomlah ramai-ramai kita join.





bagaimana caranya? ikut sahaja seperti arahan di bawah :)

copy & paste dari tuan punya belog, saudara Zayn.                               
Buat satu entry " Jom tingkatkan followers sampai lebam " -letak banner kat entry
 Letak jumlah followers korang * yang sekarang * - terpulang nak printscreen ke hape ke .
 Letak link entry yang korang buat kat dalam kotak komen di bawah ni .
 Last , follow blog wa *malu* - semua peserta akan difollow back .







Thursday, 20 September 2012

mood yang sentiasa berubah

 Assalamualaikum

Hari ini mood hilang sekejap lepas bukak MyVLE OUM. lebih tepatnya mood tiba-tiba gone pada pukul 6.01 pm. hasisshh.      

                                                 
                                                     

sebabnya result dah keluar and sedikit mengecewakan. bukan jauh daripada expectation, tapi meleset terus. sipi-sipi pun tak kena. tula gatai sangat nak tahu keputusan kan. bila keputusan tak keluar, sibuk membebel macam mak nenek. ha, sekarang dah keluar. amik ko! bagussss sangat.... lah pulak :(                                                                      


situasi sebelum 6.01 and baru nak check result, senyum sampai ke telinga.

                                                                                      
                                                                                              
                                                                                 
                                                     
         bila keputusan dah terpampang depan mata, berubah terus. 


                                            


masa nak balik rumah dari tempat kerja tadi, hujan renyai-renyai turun membasahi bumi. macam kena dengan jiwaku yang tengah mendung di kala ini. suasana menjadi sejuk dan nyaman seketika.

mood kita memang selalu berubah-ubah kan. sekejap marah. nanti boleh ketawa suka hati. eh, tiba-tiba boleh nangis dan sedih dengan sendirinya. itulah lumrah kehidupan insan yang bergelar manusia.                                                                          

terima kasih encik google kerana bagi pinjam watak-watak di atas untuk menggambarkan keadaan diriku sekarang. jasa anda amat dihargai.





                                                              


Tuesday, 18 September 2012

Pisang goreng sambal kicap

Petang-petang macam ni memang best kalau dapat makan pisang goreng panas. fuhhh.. ditambah dengan sambal kicap lagi, memang marvellous. tapi ada kawan saya cakap, kat johor je orang makan pisang goreng dengan sambal kicap. betul ea? tak tau la pula. ingat kan semua negeri sama ja. hehe. almaklumlah tak pernah try makan pisang goreng kat negeri lain. ada orang cakap pelik. ada juga yang cakap unik. kalau saya, memang tak sah kalau makan tanpa sambal kicap. johor memang unik. and.... I like!

ihsan encik google

tak dapat makan pisang goreng sebab tengah bekerja. dapat tulis entry pasal ni pun jadi la. haha

Tuesday, 11 September 2012

Oh, my jadual

                                                              Assalamualaikum

Cepatnya masa berlalu. sedar tak sedar saya kini sudah berada dalam semester 3. tapi masih di tahun pertama. eh macam mana pulak tu ye? biasanya kalau dah masuk sem3 mesti la dah tahun 2. betul tak? hehe. adakah saya study di luar negara? jawapannya tidak sama sekali ok. saya cuma part time student sahaja dan sedang menuntut di  Open University Malaysia. sebab tulah jadual saya tak sama macam full time student yang lain.


kampus saya --> stulang laut, jb.

Bercerita mengenai jadual kan, saya punya jadual untuk semester 3 dah keluar tadi. punya lah excited sampai setiap hari saya bukak website oum, check sama ada jadual terbaru dah di update ke belum. kalau tak di update lagi alamat staff oum kena dengar la saya berleter dengan mereka. lalala. yelah mana tak nya, kelas tak lama lagi nak start, tapi jadual tak keluar-keluar lagi. haisshh.. saya punya la semangat nak study ni. ceh ceh.berkobar-kobar la sangat ye. hehe.

Tapi kan, semangat saya ni boleh pakai kejap je. lepas tu jadi hangat-hangat taik ayam. eh peribahasa ni sesuai ke dengan situasi sekarang? ah hentam jela. sorry cikgu sadai :) anak muridmu dah lama meninggalkan bangku sekolah. hehe. umm kenapa saya jadi macam ini? sebab bila tenguk jadual tu keluar tadi semangat yang tadi 100% jatuh merundum sehingga tinggal 10% sahaja. perbezaan yang sangat ketara tuu.

Oh! my jadual for sem 3 sangat-sangat lah berterabur dan tak sama masa sem 1 & 2 dulu. kalau dulu saya hanya perlu attend tutorial class 2 minggu sekali or 3 bulan dalam sekali, tapi for this sem no more already. i have to come every week. huargghh. tak nak... saya lebih rela kelas sehari penuh bermula  pukul 8 pagi hingga ke pukul 5 petang walaupun tersangat lah penat daripada kena datang cuma untuk satu slot=satu subjek=2 jam dalam seminggu then tiap-tiap minngu kena datang. huhu. dulu kelas ari ahad je. sekarang kelas ari sabtu dan ahad. oh my....sanggupkah saya? suka-suki je kan saya complain. kalau staff oum baca ada faedah juga. he he.  mana tahu mereka prihatin dan boleh ubah jadual. (in my dream jela kan) haha.

Walau bagaimanapun (ayat bajet skema :p), ini adalah pilihan saya. saya yang pilih untuk study part time dan kerja full time. bukan sesiapa yang paksa. kalau jadual bercanggah dengan kehendak hati saya sendiri sekali pun, saya tetap kena ikut dan patuhi juga, right? sebab saya berazam untuk habiskan pengajian saya less than 4 years. tak sanggup tunggu lama-lama. :) chayyok!


Nervous tunggu keputusan exam for sem 2. hope keputusan akan secemerlang sem 1 (:



Saturday, 8 September 2012

Beraninya budak "p" tu.

Sebelum pergi kerja tadi sempat la juga saya menolong mak sidai baju di ampaian luar rumah. Walaupun ketika itu jarum jam sudah menginjak ke angka 10.45 a.m, kira-kira 15 minit lagi sebelum jadual kerja bermula. nasib la rumah dekat je dengan tempat kerja. 10 minit dah sampai. tak payah la saya nak terkejar-kejar sangat kan. dan yang lebih untungnya, tempat kerja saya tak ada punch card. erkkk,, thank you bos. hehe. kalau lambat pun tak ada lah gaji kena tolak kan. gaji bersih setiap bulan! :) oh ye..

Ok, mukadimah pun dah panjang berjela-jela. tengok tajuk post pasal berani. tapi kenapkah saya tiba-tiba bercerita pasal kerja lak. konpius sungguh roslita ni. huhu. i will make it short. berbalik pasal sidai baju tadi kan, saya tiba-tiba terpegun jap. macam dunia berhenti berpusing. eh adakah aku sedang bermimpi? tapi tak. cubit pipi..huihh mak, memang sakit. sunggguh tidak menyangka kanak-kanak ribena yang baru darjah empat merangkap anak jiran belakang rumah saya dah tahu bawak motor. kalau lelaki tak adalah pelik sangat. ni perempuan ok! kagum sekejap. haha. berani gila. memang hebat lah kau dik. adik perempuan saya yang darjah lima tu, jangankan nak suruh bawak motor. basikal tah-tah tak lepas lagi. hehe. sorry adik ku sayang.

Tetapi, sayang beribu kali sayang. sedang saya leka menonton aksi dia, tiba-tiba dia boleh terjatuh dan terduduk dekat simpang rumah saya tu. nasib baik la excident kecil saja dan nasib juga motor tu tak hempap dia. kalau tak, alamat tidur hospital la malam ni. huhu. yang kelakarnya, dengan bangganya dia bangun dan angkat motor tu balik sambil gelak-gelak. motor tu dala berat. laratnya la hai. tak padan dengan umur. memang lawak la budak ni. boleh pulak dia tak nangis ea. badan dah kebal agaknya kan. orang yang tengok dia pulak yang risau. humphh dik, hati-hati yer lain kali.

Betul lah kata orang. budak-budak zaman sekarang dah tak sama macam dulu lagi. mereka dah terlebih expert dariapada kita. yelah, bermacam-macam teknologi datang menyinggah sampai perasaan ingin mencuba tu membuak-buak. kalau masa zaman saya dulu, ada juga yang belajar membawanya. tapi itu kalau dah masuk sekolah menengah la kan. saya pandai bawak motor pun masa tingkatan 2 atau 3. mula-mula cuak jugak la. yela mana tau nanti terbabas ke hapa ke kan.

Walau apa pun, keselamatan diri kena jaga yer adik-adik sekalian. kalau boleh pakai la helmet. jangan bawa laju sangat. slow and steady je. tak lari mana motor kamu tu. nanti tak adalah cedera sana sini. tak salah kalau nak mencuba sesuatu. tetapi ingatlah orang yang tersayang di rumah. cewaahhh. ayat macam nak kempen keselamatan jalan raya saja. hehe.

Friday, 7 September 2012

to my luvly friends...

Sahabat,
Ingatkah kau ketika kita bersama,
Bergelak ketawa bergurau mesra, 
Berkongsi cerita berbagi pendapat,
Bagaikan dunia hanya milik kita.

Bertahun-tahun kita berkongsi suka dan duka,
Tiada masalah mahupun sengketa,
Apa pun masalah kau pasti aku mendengarnya,
Begitu juga dengan kau yang tidak pernah meninggalkanku bersendirian.

Sahabat,
Sedarkah kau kita begitu terpisah jauh,
Bukan jarak yang memisahkan kita,
Facebook, twitter, skype, IM semua menjadi penghubungnya,
Namun jiwa dan raga kita bagaikan sudah tidak bersatu.

Kita sudah menganjak dewasa,
Kita sudah mempunyai kehidupan masing-masing,
Kau dengan kerja kau,
dan Aku sibuk dengan urusan aku sendiri,
Kita sudah tiada masa bersama,
Mungkin ini jadi penyebabnya,
Mungkin jua hal yang lain,
Tiada lagi istilah kembar siam berlainan mak dan ayah yang kita terima di sekolah,
Tiada lagi kata bagai belangkas yang digelar rakan-rakan,
Apa yang tinggal hanyalah kenangan.

Sahabat,
Aku rindukan kau,
Aku rindukan gelak tawa kita sewaktu alam persekolahan,
Aku rindukan teletah kita yang mencuit hati,
Aku rindukan pertemuan-pertemuan kita yang dulu,
Aku rindukan semuanya.

Namun aku sedar, 
Kita kini bukanlah seperti dahulu,
Yang bebas berjumpa tidak kira masa,
Yang bebas bercerita tidak kira tempat,
Dunia kita bagaikan terbatas dengan sempadan waktu dan masa,
Dan aku amat mengesalinya.

Sahabat,
Andainya aku pernah membuat khilaf,
Maafkanlah aku.

Mungkin aku tersalah kata,
Mungkin aku tersalah bicara,
Mungkin aku membuat kau berkecil hati,
Mungkin juga aku membuat kau marah dan merajuk.

Tetapi Sahabat,
Aku hanyalah insan biasa,
Aku hanyalah sahabatmu yang tidak sempurna,
Aku tidak sedar apa yang aku lakukan,
Maafkanlah aku.

Sahabat,
Kau adalah temanku, rakanku, kawanku,
Dunia dan akhirat,
Walau apa pun yang terjadi di kemudian hari,
Aku tetap menyayangimu,
Tiada apa yang mampu memisahkan kita,
Kecuali di saat kematian datang menjemput kita kembali kepada ALLAH S.W.T



yang merinduimu,

ROSLITA A.THALIB